Mi is az a rezesbanda?

- A rezesbanda repertoárja népdalokból, magyar nótákból (főleg csárdásfélékből), a parasztság körében is ismert régebbi nemzetközi táncok (keringő, polka, tangó, fox) dallamaiból és egy-két indulóból áll.
A rezesbandák a múlt század vége óta honosodtak meg a magyar falvakban és váltak országos divattá. Ünnepi felvonulásokon - beleértve a lakodalmi, sőt temetési menetet is -, szabadtéri táncok alkalmával, de sok helyen még a teljes lakodalomhoz is előnyben részesítették a magyar falvak lakói is a rezesbandát a cigányzenekarral szemben. Emellett ügyesebb parasztegyüttesek vonós hangszereken is játszanak: a lakodalmi menetet fúvós hangszerekkel kísérik, de a lakodalmas háznál a kevésbé zajos vonós hangszereket veszik elő.
- Irod. Sárosi Bálint: Die Volksmusikinstrumente Ungarns (Leipzig, 1967).
A rezesbanda hangszerei, játékmódja

Zömében rézfúvó hangszereket használó hangszeres együttes.
Egyéb elnevezése: rézbanda, rézdudások, trottyosbanda.
A magyar paraszt rezesbandák átlagban 6-8 tagúak.
Hangszerösszeállításuk 8 tag esetén, kedvező körülmények közt, a következő:
2 esz-klarinét, 2 b-szárnykürt, 1 esz-trombita, 1 b-basszusszárnykürt, 1 f-helikon (ritkábban b-helikon), 1 nagydob, rászerelt réztányérral.
Ritkábban egyéb hangszerek is szerepelnek a rezesbandában: b-klarinét, fuvola vagy piccolo, kisdob. Hat tagon alul már csonka az összeállítás.
Az együttest rendszerint az egyik szárnykürtös, ritkábban az egyik klarinétos vezeti. A rezesbandában játszó klarinétosok általában kevés figurációt, kevés díszítőhangot használnak. A klarinétokon kívül dallamot játszik még 1 vagy 2 szárnykürt és a basszusszárnykürt. A dallam tehát párhuzamosan három oktávban szól. A rézfúvó hangszerek csak a dallamot játsszák, dallamdíszítés és figuráció nélkül.
A kíséretben 1 vagy 2 trombita, ill. szárnykürt "kontrázik". Mindkettő csak az alaphangon a cigányzenekari kontrások esztamjához hasonló formulát játszik. A helikon - hasonlóan a cigányzenekari nagybőgő esztam-kíséretbeli szerepéhez - negyed egységekben mozog: az Es-B-t, ill. B-F-et váltogatja. A nagydobot és cintányért a dobos egyszerre szólaltatja meg: negyedenként.

(Néprajzi Lexikon)


Régi rezesbandákRezesbandák videóiból, hangfelvételeiből...